tirsdag 4. mars 2008

Utstyr/Vedtekter/Diskusjon

Vi har fått inn noen kommentarer på at vedtektene ikke følger virkeligheten på noen punkter. På neste generalforsamling ønsker vi å legge frem noen endringsforslag etter innspill fra dere. Kom med forslag til endringer eller spørsmål under denne etiketten.

2 kommentarer:

  1. Halvor Poulsson har kommet med noen innspill til styret i BB11-klubben hvor det kan stilles spørsmål om vedtektene i BB11-klassen er i konflikt med hva som tillates. Halvors spørsmål kommer under her og vi vil gjerne ha tilbakemeldinger på disse spørsmål samt andre ting som det kan stilles spørsmål omkring. Styret vil oppsummere dette ved utgangen av 2008 og komme med forslag til vedtektsendringer til neste generalforsamling.


    Halvor Poulsson:
    Jeg printet ut klasse vedtektene til BB11 klubben nylig og leste de. I den anledning gjorde jeg meg noen refleksjoner. Særskilt i forhold til siste NM i Horten :



    Antall seil i regatta

    Punkt C 8 i klassevedtekten sier at man bare kan ha med ett sett seil til regatta.

    Her stusser jeg litt. Fra andre klasser er jeg alltid vant til at det kan registreres maks to sett seil.

    Jeg har planer om å skaffe meg nye seil til neste år. Men jeg synes det vil være leit om jeg bare kan ha med ett sett. Dersom det f. eks blåser 9- 12 s.m. vil jeg gjerne sette et par gamle seil for å spare de nye. ( ingen vits med helt nye seil i mye vind.) Men jeg vil gjerne kunne sette de nye seilene hvis det blåser mindre enn for eksempel 9 m.s..

    Dette har noe med økonomi å gjøre. Det er viktig at nye seil kan spares. Slik som klassevedtekten lyder i dag vil jeg være forhindret fra behandle de nye seilene forsiktig.



    Ellers synes jeg det var rart at man ikke registrerte seil i Horten. Etter å ha deltatt i nærmere 50 forskjellig nm'er i andre klasse har jeg aldri opplevet at folk seiler med seil som ikke er registrert av regattakomiteen. Etter min vurdering bør alle seil registreres på vanlig måte i forbindelse med NM. Dette er enkelt og skaper oversiktlig forhold



    Kompass.

    Jeg kan ikke se at klassevedtekten sier noe direkte om dette. Som jolle seiler har jeg seilt med kompass i snipen de siste 18 årene. Jeg husker også Frode Stamland tok opp spørsmålet på møte i Terneklubben for ca 10 år siden og alle var enig om at kompass var ok selv om det ikke står noe direkte i klassevedtektene.

    Når det gjelder kompass mener jeg både magnetisk og elektronisk må godtas. Jeg vet at en del klasser tidligere ikke tillot elektronisk kompass. Her har det skjedd en endring etter at disse ble vanlige. I Snipeklassen har slike kompass nå vært godtatt de siste årene og de er blitt helt vanlige. Jeg begrenser meg til kompass. Dette er for å kunne følge med på skiftene. Annet elektronisk utstyr er ikke nødvendig. Min erfaring er at mange helt vanlige mobiltelefoner beregnet på fritidsbruk nå er utstyrt med elektronisk kompass. Det er vanskelig å gå mot den utviklingen som har skjedd.



    To skuffer under akterdekk.



    Jeg reagerte på dette med skuffer forut for NM i Horten. Så vidt jeg husker sto det noe om skuffer i innbydelsen til NM. Jeg har ikke skuffer i båten og dette gjorde meg bekymret.



    Jeg tok kontakt med Thore Amundsen for å bestille skuffer til båten min. Han sa jeg bare kunne ta det med ro og at jeg ikke skulle bekymre meg om det med skuffer. Han nevnte at ingen av båtene fra Brevik hadde skuffer under akterdekk!?



    Jeg synes dette er en uholdbar situasjon. Hvis dette med skuffer egentlig ikke betyr noe foreslår jeg at skuffer defineres som valgfritt utstyr og at det er opp til den enkelte anskaffe skuffer og eventuelt å ta ut skuffene under kappseilas. jfr. klassevedtektenes pkt. C 3.2.

    Halvor Poulsson

    SvarSlett
  2. Kommentar til Halvor Paulsons innlegg ang. vedtektene til BB11.
    Da BB11-klubben omarbeidet klassevedtektene for BB11 til ISAF-modellen ble hver setning, ja hvert ord nøye overveid før vedtektene ble presentert og enstemmig vedtatt på Generalforsamlingen i BB11-klassen i 2003. Derfor bør man lese disse nøye.
    Halvor, i teksten under C.8.1 Begrensninger, står bl.a. følgende: Under kappseilas skal det bare være ett sett godkjente seil om bord, sitat slutt. Legg merke til at det står OM BORD, hva du eier av andre seil eller hvor disse befinner seg sier vedtektene intet om.
    Det står bl.a. videre i samme punkt: Det er ikke lov å bytte seil uten juryens godkjenning i regatta som går over flere seilaser, sitat slutt. Det er seilingsbestemmelsene for det aktuelle mesterskap som tilkjennegir hvor mange seil man får ”måle inn” ut over 1 sett. Vanligvis har dette vært 1 fokk.
    Altså, det er juryen og ikke klassevedtektene som i gjeldende mesterskap avgjør hvorvidt du har gode nok argumenter for å skifte seilgarderobe.
    Jeg er så enig med deg Halvor i at man skulle ha kontrollmålt seil under Norgesmesterskapet i Horten.
    Sikkerhetskontroll og kontroll av seil burde være obligatorisk ved alle mesterskap av denne størrelse.
    Dette må BB11-klubben fokusere mye på før Norgesmesterskapet i Arendal 2008.
    Seilene i dag er garantert ihh. til gjeldende klassevedtekter ved at de er stemplet og signert av seilmakeren.
    Men, og det er det store men-et, seil strekker seg. Våre seil i dag er sydd på maxmål og det skal derfor ikke store strekken til for at de overskrider disse og derved blir underkjent ved kontrollmåling.
    Derfor mener jeg at f.eks. de ti ledende båtene etter annen seildag i Norgesmesterskapet må stille for kontrollmåling av seil før siste seildag, blir seilene da underkjent blir man disket der og da brutalt og enkelt. Dette vil skjerpe viljen til å hold orden i eget reir. Skal man derimot kontrollmåle samtlige seil før mesterskapet kanskje så mange som 120 seil (40 båter med 2 innmålte fokker) vil dette ta livet av dugnadsgjengen. Kontrollmåling kan jo BB11-klubben stå for, det er først når det oppstår tvil om et seil er ihh. til gjeldende klassevedtekter at man trenger en godkjent seilmåler.

    Kompass.
    Jeg følger deg veldig på at vi må følge med i utviklingen Halvor, på 3-4 år har det vært en rivende utvikling på elektronikkfronten med handholdte GPS, elektroniske knopmålere, kartplottere på mobiltelefon osv. I pkt F.3.6 stå bl.a. Vindfløy i mastetoppen er tillatt. Elektronikk er ikke tillatt, sitat slutt. Dette var tenkt som en setning som skulle stoppe stygge vindinstumenter i mastetoppen samt ledninger ned langs masten. Det er klart at man i en del tilfeller kunne ha nytte av å lese av ens seilvindsvinkel og derved tjene noen plasseringer. Men dette ville kanskje sette i gang en prosess hvor ”alle” skulle ha vindinstrumenter. Derfor står disse to setningene sammen under pkt. F.3 Mast og ikke andre steder i vedtektene. Det er mulig at passussen om elektronikk burde presiseres til å gjelde kun mast.
    Alle seilende BB11 bør (skal) ha kompass om bord etter min mening, hvorvidt dette skal være elektronisk eller magnetisk, fastmontert eller avtagbart har ikke jeg sterke meninger om Halvor. Taktisk sett har jeg ikke brukt kompass siden 1981 da jeg seilte VM i Yngling utaskjærs på Hankø. Så lenge jeg har visuell landkjenning i baneområdet synes jeg det virker forstyrrende, men for all del…..
    Elektronikk er selvfølgelig lovlig om bord under regatta, tenk på mobiltelefonen og for ikke å snakke om når du og jeg om noen ganske få år kanskje får høreapparat Halvor, nei elektronikken har kommet for å bli.
    Men spøk til side og for å bruke dine egne ord Halvor, dette har noe med økonomi å gjøre.
    BB11-klassen bør holde utstyrshysteriet på et så hyggelig nivå som mulig, altså færrest mulige duppeditter om bord.

    Skuffer.
    I pkt C.3.1 står bl.a. 2 skuffer under akterdekk, sitat slutt. Disse to skuffene er en del av båtens standardutrustning derom hersker det ingen tvil. Dette inngår i kravet om at obligatorisk utstyr ikke skal fjernes under regatta. For å si som en gammel Brevikær sa: Du må henrette deg etter loven.
    Følg teksten i vedtektene Halvor så farer du ikke vill.
    De fleste Breviksbåtene hadde enten 2 skuffer eller skap under akterdekket i Horten. Det er vel unødvendig å si hva jeg har.
    En del båter hadde før 2003 (dessverre) fått innmontert skapdører under akterdekket i stedet for 2 skuffer og i noen tilfeller i tillegg til, dette er ikke originalt utstyr ( BB11 er tross alt en klassisk trebåt). For å fange opp disse båtene i Klassevedtektene ble det utformet et punkt om at utskifting av originalutstyr skal ikke medføre vektreduksjon, se pkt. D.1.1.A. Obligatorisk.
    Dette har med entypebåt, estetikk og vekt å gjøre Halvor, husk Bringsværd ville at BB11 skulle være en strikt entypeklasse.
    Vi har aldri vært så nær det målet som nå.

    Med seilerhilsen,
    Leif A. Haugen
    BB11- NOR-350.

    SvarSlett

Send en kommentar på denne nyheten!

BB11 Klubbens blogg. Nytt fra BB11 bloggere:

Lenker

Lenker